10 gode råd for å fjerne flekker på teppet

Du trenger ikke nødvendigvis sende teppet til tepperens. Hvis din vaskemaskin er stor nok, og teppet ditt er merket med at det tåler vask, så er det ikke noe i veien for å vaske gulvteppet i maskinen.

Et ullteppe vil eksempelvis få en mer skånsom vask på ullprogrammet i maskinen enn hvis du gnir løs på det for hånd. Ullfibre tåler ikke så veldig mye i våt tilstand, og de kan bli skadd dersom du gnir for hardt.  I vaskemaskinen vil teppet på et ullprogram bli vasket veldig forsiktig, temperaturen er helt riktig og sentrifugeringen skånsom. Men husk å bruke vaskemiddel for ull, uansett om det er fem eller hundre prosent ull i teppet.

Hvis gulvteppet er for stort for maskinen, eller du er usikker på hva det tåler, kan du bruke tekstilsjampoer eller andre spesialprodukter som du får kjøpt i møbelforretninger. Det finnes mange typer sjampoer, tilpasset forskjellige gulvtepper, så sjekk vaskelappen på teppet og innhent råd hos forhandleren. Husk at hvis du bruker tekstilsjampo, må du vaske hele gulvteppet, ikke bare et skittent parti. Tar du bare én del, vil teppet bli skjoldete.

Har du flere tepper som trenger rens, kan det være smart å leie en tepperenser. Det koster noen hundrelapper, men mange utleiere opererer med en gunstig helgepris. Så tepperens hjemme kan du altså ordne selv for en rimelig penge.

10 gode råd om å fjerne flekker på ditt teppe:

  1. Unngå skjolder ved å vaske hele teppet, ikke bare det skitne området
  2. Bruk ullvaskemiddel uansett hvor lite ull det er i teppet
  3. Fjern flekker med én gang. Venter du, blir de enda vanskeligere å få bort
  4. Ikke gni utover når du skal fjerne en flekk – jobb nedover i teppet
  5. Styr unna kjerringråd som salt og potetmel. Hvis dette blir liggende på teppet en stund, risikerer du at fargestoffene i teppet også blir skadd og du sitter igjen med en grå, større flekk
  6. Test alltid ut hva gulvteppet ditt tåler. Prøv deg på et lite område som ikke er synlig før du gyver løs på en større flekk eller et helt teppe.
  7. Vær forsiktig med temperaturen på vannet. På de aller fleste flekker er det best med lunkent vann. Bruk aldri veldig varmt vann.
  8. På flekker av for eksempel blod eller egg, skal du bruke kaldt vann. Varme får nemlig slike flekker til å koagulere fort, og da blir de enda vanskeligere å fjerne.
  9. Ullvaskemiddel er veldig trygt å bruke, pisk det godt ut i vannet og jobb det ned i flekken mens den er så fersk som mulig.
  10. På fettbaserte flekker, trenger du noe som løser opp fettet. Zalo fungerer veldig bra – ull tåler også Zalo.

Kontakt oss

23 12 66 00

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sandstuveien 60a, 1184 Oslo