Hvor mange vaskemidler trenger jeg?

Mange av vaskemidlene som finnes i butikkhyllene er helt unødvendige. Du trenger bare to, sier renholdsekspert Lena Furuberg fra Teknologisk Institutt til NRK.

Mange kjøper rengjøringsspray for ulike områder i hjemmet: Baderom, kjøkken, toalett, speil, vinduer og gulv. Men du trenger altså ikke alle disse sprayene. Du kan redusere antallet dramatisk til renhold i hjemmet.

Når man bruker moderne måleapparater til å se hvor rent det blir, og hvilke vaskemetoder og hygieneartikler som gir best resultat, så ser man hva som virker best til vanlig renhold: mikrofiberklut. Du trenger to ulike varianter: en klut som ikke loer til speil og glass, og en grovere klut til øvrig renhold. Mikrofiberkluter tar både smuss og bakterier mer effektivt enn vaskemidler ved normalt renhold.

I tillegg mener Lena Furuberg ved Teknologisk Institutt at du stort sett kan klare deg med to typer vaskemidler. En nøytral såpe til gulv og andre flater. I tillegg et surt vaskemiddel for å fjerne kalk på dusjvegger, toalett og andre steder på badet.

Såpen bruker du dersom det er flekker og søl som ikke mikrofiber og vann klarer alene. Men til det aller meste av daglig renhold er vaskemidler, enten de er på spray eller flaske, helt unødvendig. Med andre ord trenger du ikke mange renholds- og hygieneartikler til vanlig renhold: Du vil stort sett klare deg med to vaskemidler og to ulike typer mikrofiberkluter.

Les også vårt blogginnlegg «Denne kluten fjerner alle bakterier».

Kontakt oss

23 12 66 00

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sandstuveien 60a, 1184 Oslo